Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyuszi betegségek

A myxomatosis (mixomatózis) a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A kórt egy vírus idézi elő, a Leporipox nemzetségből. A betegségre Európában csak a házinyúl és annak őse, az üregi nyúl fogékony, a mezei nyúl nem betegszik meg tőle. A vírust különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, de a fertőzött ízeltlábúak zöldtakarmánnyal is bekerülhetnek a szúnyoghálóval védett ólakba.

Egyes állományokon belül bolhák, tetvek, atkák és szúrólegyek is terjesztővé válhatnak, ezért a betegség télen is előfordulhat. Sajnos a kullancsok is átvihetik a fertőzést, így tőlük is védenünk kell a nyulakat. A vírus ugyanis a külvilágban rendkívül ellenálló, beszáradt állapotban akár fél évig is megtarthatja fertőzőképességét.

A tünetek

A betegség lappangási ideje 7-10 nap. Fertőzéskor a bőr hámrétegébe jutott vírus először helyben szaporodik, majd a környéki nyirokcsomókba jut, és ott tovább burjánzik. Ezután többnyire megduzzadnak a fülek, a szemhéjak és az orr bőre, nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut alakul ki. Később az egész fejet ödémás duzzanatok burkolják, ún. "oroszlánfej" mutatkozik, a füleket a hatalmas kocsonyás duzzanatok lehúzzák. A végbélnyílás, a nemi szervek nyílásai környékén, esetleg a test egyéb területein is hasonló, kocsonyás duzzanatok jelenhetnek meg.

Előfordulhat az ún. noduláris/csomós alak is, amikor az előbb felsorolt helyeken csak kisebb, tömöttebb duzzanatok figyelhetők meg.

A myxomatosis vírusa valamennyi korosztályt megbetegíti és a fogékony állományokban a betegség okozta elhullás akár 100%-os is lehet. A betegség egyértelműen veszélyesebb, ha több nyulunk van, de az sincs védett helyzetben, akinek csak egy kedvence van, hiszen a szúnyogok minden állatot megtalálnak...

Vakcinával megelőzhető

Néha a megbetegedett nyulaknál csupán kötőhártya-gyulladást, orrfolyást és tüsszögést figyelhetünk meg. Biztosan csak vakcinával védhetjük meg állatainkat. A Magyarországon használt vakcina 3 hónapnál idősebb nyulakban legalább 1 évig tartó védettséget ad, tehát a védőoltást évente kell ismételni. A vakcinát csak állatorvos adhatja be. A kullancsokat és egyéb ektoparazitákat (külső élősködőket) pedig Frontline spray-vel, vagy Neo-Stomosan oldattal lehet távol tartani a nyulaktól. De a szúnyogháló felszereléséről se feledkezzünk meg!

Előfordulhat, hogy némelyik nyuszi kissé levert, kedvetlen az oltást követő pár napban: ez főleg akkor szokott előfordulni, ha a tapsifüles nem teljesen egészséges. Ezért érdemes felkészíteni kedvencünket a vakcinázásra, az oltás előtt pár héttel kezdjünk el adni neki immunerősítő cseppet szájon át. Ez erősíti az immunrendszert, csökkenti a kóros immunológiai reakciókat (allergiát). Így könnyebben túljut a szuri utáni napokon.

A myxomatosis nem gyógyítható, így mindenképpen ajánlatos beoltani a nyuszit, a vakcina ára rendelőnként változó, nagyságrendileg 2500-3000 Ft.

Hörcsög a lakásunkban

Fontos a higgadtság és az, hogy semmilyen körülmények között ne okozzunk fájdalmat hörcsögünknek. Persze nem könnyű nyugodtnak maradni, ha éles metszőfogak mélyednek ujjunkba, de kitartó kedveskedéssel könnyen megszelídíthetjük. Ám ha ezeket mégsem tartjuk be, könnyen lehet, hogy hörcsögünkből morgós, harapós, rosszkedvű állatka válik, és minden óvatlan mozdulatra tettlegességgel reagál majd. 

Éjszakai állat

A hörcsög életmódja pont olyan, mint egy bármixeré: éjszaka aktív, nappal pedig pihen. Ezért elég nehéz egyeztetni vele a játékkal töltött órák számát. Célszerű állandó délelőttös műszakban dolgozni, mert mire a hazaérünk a munkából, addigra talán hörcsögünk is hajlandónak mutatkozik a baráti viszony ápolására.  A hörcsög - csakúgy, mint a macska - naponta legalább 14 órát tölt alvással, viszont a macskával ellentétben nagyon rosszul tűri, ha felébresztik édesded álmából. Feltehetően mi sem örülünk, ha édesanyánk egy átmulatott éjszaka után a helyi fúvószenekar bevonásával kelteget minket pusztán szeretetből. Ha valamely oknál fogva mégis a felébresztése mellett döntenénk, vegyük figyelembe, hogy ő ezt személyes sértésnek veszi, és harapással fogja megtorolni, úgyhogy adjunk neki időt az eszmélésre!

Remete életmódot folytat

Természetes élőhelyén, a sivatagban egyedül él, nem tartja a kapcsolatot a rokonokkal és a szomszédsággal. Elhagyott rókalyukakban húzza meg magát, nem tölti el határtalan lelkesedés és vendégszeretet, ha valaki hívatlanul rányit. A látogatóktól akár az élete árán is megvédi territóriumát, még a nőstényekkel is összeverekszik, ha azok a párzási időszakon kívül próbálnak behatolni a területére.

Tehát, ha merő jó szándékból szeretnénk hörcsögünk mellé egy társat beszerezni, hogy ne unatkozzon, amíg mi nem vagyunk vele, akkor inkább ne tegyük! Ha két hörcsög kölcsönhatásba lép, annak könnyen territoriális harc lehet a következménye, melyben mindkét állat komoly sérüléseket szerezhet!

Ha harcra kerül a sor...

Ha már késő és két hörcsög van a családban, akkor tartsuk őket szemmel. (Vagy megelőzésként külön terráriumban.) A harcokat gyakran sziszegő, morgó hangok kiadása előzi meg, ebben az esetben célszerű hamar elkülöníteni őket, mert két hörcsög élet-halál harca legfeljebb egy kutyaviadalokon szocializálódott, sorozatgyilkos hajlamokkal rendelkező személy számára nyújt szórakoztató élményt.

Unaloműzésként inkább játékokat szerezzünk be szőrpamacsunknak. Kedveli a mókuskereket, labdát, házikót, bújócskázásra alkalmas alagútjáratot, illetve bármit, amiben el tud bújni. A játékok azonban legyenek hörcsögbiztosak, megrágásuk ne okozzon sérülést vagy mérgezést. Gondoljunk arra is, hogy éjszakai állatok, így saját nyugalmunk érdekében ne olyat válasszunk, amivel esetleg zajongani tudnak!

Kiváló a szaglása

Szeme akár a sasé, szaglása pedig kenterbe veri a kutyáét. Gyakran kétlábra állva szimatol, és kiszagolja, hogy mi folyik körülötte. Mivel minket is a szagunkról ismer fel, ezért fontos, hogy napi kapcsolatban legyünk vele. Kezdetnek megteszi, ha odatartjuk a kezünket, esetleg jutalomfalattal kedveskedünk neki. Ha körbeszaglássza és nem menekül hanyatt-homlok, akkor nyert ügyünk van!

Pár alkalom után megpróbálhatjuk óvatosan kézbe venni, bár először nem árt, ha vastag kesztyűben nyúlunk hozzá. (Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fog megharapni, de talán biztonságérzetet ad.) Ha rendszeresen foglalkozunk vele, és mindig szelíden közelítünk, hamar meg fogja tanulni, hogy ki az, aki eteti, gondozza.

A mongol futóegér

Bevezető
 
A mongol futóegér örökmozgó és rendkívül barátságos, "szocializált" rágcsáló. Közel 30 éve vált házikedvenccé.

 

Leírása

Nagyobb, mint egy egér és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú. A tenyésztőknek köszönhetően színben létezik. Leggyakoribb a zsemleszínű, fehér hasú változat. Szeme fekete vagy piros is lehet.

Beszerzése

Könnyűszerrel és olcsón beszerezhetők állatkereskedésekből, kisállattenyésztőktől.

Az állat helyének kialakítása

Nagy helyre van szükségük. 2-3 egyed tartásakor minimum 80x40 cm-es alapterületű és 50-60 cm magas terrárium szükséges. Azért kell ekkora méretű terrárium, mert futóegerek lévén - ahogy nevük is mutatja - futkározni és ugrálni szoktak.

Rendkívül mozgékony rágcsáló, nyughatatlan, egy helyben szinte sohasem látni. Mindig legyen a terráriumban valami játék.

Ne feledjük, hogy kis kedvencünk "lakhelyét" hetente legalább egy alkalommal alaposan ki kell mosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.

Etetés-itatás

Teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. Sivatagi állat révén keveset iszik. Olyan önitatót válasszunk, amelyet nem tudnak felborítani, vagy beszennyezni.

Gondozás

Egész nap ébren van, nem úgy, mint pl. az aranyhörcsög. 2-3 órás ébrenlétet 3-4 óra alvás követ. Lehetőleg minden nap foglalkozzunk velük legalább 10 percet, így megszokják a szagunkat. Legalább 2 egeret kell együtt tartani, mert a magányos egér könnyen vaddá válhat. 3-4 évig élnek el, de volt példa a 7-8 évre is.

Szaporítás

A nemek meghatározásánál az ivarszervek és a végbélnyílás távolságát kell figyelembe venni. Ez a hímeknél kétszer olyan hosszú, mint a nőstényeknél. A fiatal hímek herezacskója fekete színű, és a hasi illatmirigyek kifejezettebbek.

A nőstény 21 napig vemhes. Egyszerre 3-8 utódot hoz világra. A kicsik 3 hétig szopnak. Az újszülötteket szigorúan tilos zaklatni. Ha gyakori a zaklatás, az anyjuk fölfalja őket. Amíg a picik fel nem nőnek, és el nem hagyják az otthont, addig nem takarítsuk a terráriumot