Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

Frontérzékenység

Az időjárásváltozás és a keringés viszonyát régóta ismerjük. Saját bőrünkön érezhettük az utóbbi bő egy hónapban a frontos időszakot. Ilyenkor gyakran rossz a közérzetünk, magas vagy éppen alacsony a vérnyomásunk, gyermekeink élénkebbek vagy éppen aluszékonyabbak és sorolhatnánk tovább a kellemetlenségeket. Nemcsak az emberek, hanem az állatok is nehezen viselik az időjárás szélsőséges megnyilvánulásait, akár hőmérsékletről, páratartalomról vagy légmozgásról legyen szó.

Kedvenceink szervezete többé-kevésbé érzékeny a fronthatásokra. Ezek a frontok főként az állatok vegetatív idegrendszerére hatnak, amely szimpatikus és paraszimpatikus részből áll. Az előbbi az ún. készenléti, az utóbbi az ún. nyugalmi, amely többek között a tartalékok gyűjtéséért felel.

Mit okoz a melegfront?

A melegfrontot kísérő páratartalom emelkedés, illetve légnyomáscsökkenés hatására a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. Ennek következtében fokozódik állataink anyagcseréje, emelkedik vérnyomásuk, szaporábban ver a szívük. Cukorbeteg állatainknak emelkedik a vércukorszintje.

Ez fokozott odafigyelést igényel. A szívbeteg kutyák nehézlégzése fokozódik, a vérben emelkedik fehérvérsejtek száma, növekszik a kalcium, viszont csökken a káliumtartalom.

És mit a hidegfront?

A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés és légnyomás-emelkedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik. A szív működése gyengül, a vérnyomás csökken. Szemben a melegfronttal, ilyenkor a gyulladásos eredetű megbetegedések háttérbe szorulnak. Csökken a vércukorérték, erősödnek a reumás eredetű fájdalmak. Különösen az idős állatok gerinc és ízületi bántalmai kerülnek előtérbe. Növekszik a görcskészség, az epilepsziás állatok jelezhetik az idő változását. Fokozódik a trombóziskészség, az asztmás állatok állapota rosszabbodhat. Hidegfront esetén fokozottabban jelentkezhetnek emésztőszervi panaszok, kólika.

Más betegségek:

Azt mondják a macskáknak 9 életük van. Nos, ez az állítás megdőlni látszik, hiszen számos olyan betegség van, amely rájuk nézve veszélyes és akár végzetes is lehet. Nem szabad a véletlenre bízni cicánk egészségét, inkább tegyük meg előre a szükséges lépéseket (oltassuk be, időben ivartalaníttassuk), hogy sokáig élvezhessük egymás társaságát. Ha így teszünk, nem fog elkóborolni, verekedni és mindenféle fertőző betegséget, például a gyógyíthatatlan immunhiányos betegséget, a macska AIDS-t (FIV) összeszedni.