Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Minek boncoljunk békát ha úgyis átlátszó????

Mindenki emlékszik azokra a rendhagyó biológia órákra, amikor szigorúan a tudomány és az oktatás céljára megőrzött, alkoholban úszkáló tetemeket kellett nézegetnünk. Sőt, a biológia szakosok még boncoltak is, hol békát, hol pedig madarat, esetleg kisemlősöket. Az ilyen és ehhez hasonló hátborzongató élmények kiküszöbölésére - mely nem csak a gyereknek, de az állatnak is megkönnyebbülés lesz - tenyésztették ki az átlátszó békát a közönséges japán békából (Rana japonica) a Hirosimai Egyetem kutatói. Ez az első átlátszó állatfaj a világon!

Minden porcikája látszik!

A béka olyannyira átlátszó, hogy mindenféle külső beavatkozás nélkül a bőrén keresztül élőben tanulmányozható belső szerveinek növekedése, fejlődése, valamint az esetleges elváltozások is. Ez meglehetősen nagy előrelépés a tudomány világában, melynek már nagyon itt volt az ideje, állítják az állati jogokért küzdő civil szervezetek.

Vajon a béka szeret átlátszó lenni?

A kutatók által kitenyésztett béka nem csak ebihalként átlátszó, hanem felnőtt korában is, így életciklusának minden szakaszában vizsgálni lehet. A humánus vizsgálati módszerek elterjesztése érdekében a tudósok szabadalmaztatni szeretnék "találmányukat", melynek valószínűleg a békák örülnének a legjobban! Erre azonban kicsit várni kell, ugyanis a nemesítési eljárás még nem tökéletes: 16 tenyészbéka közül csak egy átlátszó, és utódai annak is megint barnák lesznek.

Indul a 2008-as békamentő akció Farmoson!

A tavaszias meleg lassan idén is előcsalja a barna ásóbékákat föld alatti telelő helyükről, és nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé. A tápió-vidéki természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén immáron 4. éve terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.

Fotó:_MME

Az idei évet, a kétéltűeket különösen fenyegető veszélyek miatt a világon a "Béka Évének" nyilvánították. A nemzetközi program védnökségét David Attenborough vállalta el. A globális akciósorozathoz kapcsolódnak a hazai kétéltűvédelmi tevékenységek - köztük a farmosi békamentés is. A mentési akció fő célja a - jelenleg még jelentős - békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár a tömeges gázolás is okozhat.

Mérgező a kutyákra a csokoládé????

A csokoládé főképp kakaóporból készül, amelyet a Theobroma cacao nevű növény pörkölt magjából nyernek. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, a koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat. A kutya szervezete ugyanis sokkal lassabban képes lebontani ezt az alkaloidot, mint az emberi szervezet.

A legtöbb teobromin a kakóporban és a keserű csokoládéban van. A tejcsokoládé teobromintartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mindenféle "bevonómasszából" készült mikulás nyugodtan adható a kutyának, hiszen az úgysem látott kakaót... Éppen ellenkezőleg, attól még inkább tartózkodjunk!

Csokoládémérgezési tünetek

A kutyák csokoládémérgezési tünetei általában egy nap elteltével, de nem ritkán már néhány órával a fogyasztás után jelentkeznek. Leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás.

A csokoládéban található koffein - az emberhez hasonlóan - a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést.

Súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, amely tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában nyilvánulhatnak meg. Az elhullás ilyen esetben 24 órán belül bekövetkezhet.

Megelőzés, gyógykezelés

A legfontosabb, hogy a tulajdonos tisztában legyen a csokoládé kutyára gyakorolt hatásával és ne etesse túl az állatot. Csokoládét soha ne hagyjunk olyan helyen, ahol a kutya elérheti. Ünnepek alkalmával zárjuk el a kutyától szabadon hagyott finomságokat, mert nem érzi a veszélyt és mohón felfalná az édességeket.

Ha észre vesszük, hogy a kutya csokoládémérgezést kaphatott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ugyan a csokoládémérgezés ellenszere még nem ismert, de a még fel nem szívódott méreganyag az állat szervezetéből eltávolítható és a betegség tünetei enyhíthetők.

És mi a helyzet a kutyacsokival?

A kereskedelemben kapható kutyacsokoládé egészséges táplálék, jutalomfalatnak kiváló. Ez nem azt jeleni, hogy táblaszám etethetjük vele kutyánkat, de mérgezési tüneteket - a csökkentett kakaótartalom miatt - nem fog kiváltani.

EmmaEmma

És ha már mindenképpen meg szerténk ajándékozni kedvencünket, akkor a mikuláscsomagba rakjunk diót, gumicsirkét vagy kifejezetten ebeknek készített jutalomfalatot

 

 

 

A mappában található képek előnézete Állatok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.