Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Vedlik a madaram!!!!

A vedléssel a madár régi tollazatát cseréli újra. Nem olyan jellegű vedlésről van szó, mint a kutyák vagy macskák esetében, bár alapjában véve hasonló a dolog, mivel a régi tollak kihullanak és helyükön újak nőnek. Első látásra kissé meglepő, de teljesen normális folyamat.

Repülni azért még tudnak

A vedlés minden madárfajtánál más és más módon zajlik, sőt még az azonos fajtán belüli egyedeknél is eltérő lehet.

Az év adott időszaka, a környezet hőmérséklete, az állat étrendje, valamint a tojásrakás mind-mind jelentős szerepet játszanak abban, mikor fog a madár vedleni és mennyi ideig fog tartani a tollcsere. Minden madár kivétel nélkül legalább évente egyszer vedlik, ami a repülési képességét természetesen nem érinti. Egyes madarak évente akár háromszor is újratollasodhatnak. Bizonyos éghajlatok alatt a vedlés folyamatos, egész éven át tartó folyamat.

Először a begyén és a fején kopaszodik

A vedlési ciklus általában a költési időszak után, nyár végén kezdődik, és a pajzsmirigy vagy hipofízis működésének megváltozása váltja ki. Egyes verébféléknél, mint például a kanárik, a vedlés tavasszal kezdődik és egész nyáron át tart. Először általában a madár begyén és fején cserélődnek le a tollak. Ezt követően a tollazat többi része is megújul, a folyamat a fark- és szárnytollak cseréjével fejeződik be. A procedúra két-három hétig tart, ennek végére valamennyi régi tollat új vált fel. A vedlés alatt megnő a madár étvágya, ezt figyelembe véve kell táplálását megoldanunk. A madarak számára ez megterhelő, stresszes időszak, a betegségekkel szemben is kevésbé ellenállóak ilyenkor.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

Egyes madárfajtáknál tapasztalható a "francia vedlés". Nevét onnan kapta, hogy Franciaországban írták le először ezt a fajta abnormális vedlési folyamatot. Általában hullámos papagájoknál, nimfapapagájoknál és afrikai törpe papagájoknál figyelhető meg. Mindeddig nem ismert, más fajták miért nem hajlamosak a francia vedlésre.

A francia vedlés során az elvesztett tollak cseréje hosszan elhúzódik és általában csak a repülőtollak legnagyobb részének hirtelen kihullása után kezdődik meg.

Feltételezések szerint ezt a fajta vedlést okozhatja vírus, környezetváltozás, örökletes betegség, parazita vagy táplálási probléma. Ha kopasz foltot veszünk észre a madár testén vagy úgy véljük, a vedlés nem a szokásos módon zajlik, keressük fel az állatorvost.

A vedlés gyengíti a madár szervezetének védekező rendszerét, így a betegségeknek is könnyebben áldozatul eshet. Minél előbb sikerül a betegséget diagnosztizálni és kezelni, annál nagyobb az esély a madár felépülésére

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dorpet@citromail.hu

(hazi-allat@eoldal.hu, 2008.06.13 19:32)

Kedves Kapusi Tamás György!
Bocsánat, hogy csak most válaszolok! Szeretném tudni, hogy a hullámos papagájodat hol tartod és esetleg nem lehet hogy nem vetted észre amikor tojt.Ha már öreg a madár az is kiválthatja hogy esetleg nem megfelelően működik az emésztése, de ilyenkor nem kell megijedni. Ha esetleg nemrégiben megváltoztattad az étkezését vagy valamilyen szert (gondolok :pl.:vitaminra)adtál neki,akkor az is lehet az oka, hogy nem tojik. Ha 3-4 nap múlva sem változnak a tünetek, esetleg nyugtalan, vagy másmilyen esetleg semilyen hangot sem ad ki mindenféleképpen vidd el őt állatorvoshoz.
U.i.:A következményekről mindenféleképpen tájékoztass! Címem: dorpet@citromail.hu vagy itt!

Bp.X.ker.Szőlővirág u.12.III.e.13.a.

(Kapusi Tamás György, 2008.06.10 17:24)

Jó napot kívánok! A madaram ma nem képes tojni. És emiatt rendkívül nyugtalan. Mit lehet ez ügyben tenni? Üdvözlettel:Kapusi Tamás György. Ja és hullámos papagájom van.

freedomfarm@vipmail.hu

(Evelin diablo-lovaspark.eoldal.hu, 2008.04.15 19:31)

Helló szerki!
Sztem tök cool az oldid, ezért jelentkezhetnél a honlapversenyemre a diablo-lovaspark.eoldal.hu-n! Előre is köcce!