Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hullámos papagáj

Kétségtelen, hogy ez a madár csinálta Európában a legnagyobb karriert. Hosszú évek óta a legkeresettebb szobamadár, és ennek megfelelően sokan is tenyésztik, hiszen ennek a madárnak mindig van piaca!

 

Története

Ausztráliai hazájában olyan közönséges madár, mint nálunk a veréb. Nagyfokú mozgékonysága miatt tágasabb kalitkában történő elhelyezése mellett is célszerű időnként a szobában kiengedni, hogy kedvére repülhessen.

A dobogó legfelső fokán

Szép színén kívül - ami a tenyésztési munka eredményeképpen ma már körülbelül 160 féle változatot jelent - rendkívüli idomíthatósága és hangutánzó-képessége helyezi a kedvtelésből tartott madarak között a dobogó legfelső fokára. Mindamellett rendkívül szívós, igénytelen madár is. Annak ellenére, hogy hazájában nem megy ritkaságszámba a 40 °C-os meleg sem, nálunk fűtetlen helyen is átvészeli a hidegebb teleket is. Persze azért a szobahőmérséklet a legmegfelelőbb a számára!

 

Az állat helyének kialakítása

 

Az egyedül tartott papagájok javarésze gyorsan megszelídül és kezessé válik. Kellő türelem mellett egyes egyedei döbbenetes mennyiségű szó kimondására is képesek, amelyek összekeverésével nagy gyönyörűséget képesek szerezni az őt hallgató gazdinak.

A hullámos papagáj rendkívül játékos madár. Ezért a kalitkájába behelyezett mindenféle mütyürkét, játékot, hintácskát, mászókát hamar használatba veszi, még akkor is, ha az első pillanatban gyanakodva pislog az új szerzeményre. Rendkívül mókásan néz ki a madárka, amikor fejét szabályosan beledugva a csengőbe, fáradhatatlan szorgalommal mondja a monológját.

Vöröskölest, zabot és friss vizet!

Tápláléka vörösköles és zab keverékéből álló mageleség, amely mellett szívesen fogyasztja a fürtöskölest, hántoltzabot, fénymagot is. Feltétlenül adnunk kell számára némi zöldeleséget: salátát, tyúkhúrt, kelkáposzta levelét, gyermekláncfüvet, reszelt nyers sárgarépát, sóskát, spenótot, sárgarépa zöld levelét stb.

Naponta a friss ivóvíz is elengedhetetlen. Ez a faj ritkán szokott az úgynevezett madárfürdőben lubickolni! Egyes források szerint az esőtől nedves faleveleken elégítik ki a vad példányok ezt az igényüket. Ennek ellenére azért akad olyan példány, amely szívesen megmártózik az itatóedénykében is.

Nem csak a hím csacsog!

Felhívnám a figyelmet, hogy nem csak a hímek képesek a beszédre! Az igaz, hogy közöttük gyakoribb a tehetséges példány, de a tojók is megtanulnak beszélni (saját magam is tapasztaltam több esetben) és a hímek közül sem jelenthető ki egyértelműen, hogy mindegyik képes rá. Különösen, ha nem eléggé fiatalon kezdünk vele foglalkozni, van nagy esélyünk a kudarcra.

Élettartama általában 10 év, de hallottam egy 17 évig élt példányról is.

Párt választ magának!

Tenyészállatnak egészséges, ép tollazatú, lehetőleg azonos színű, de legalább egymással harmonizáló színű, egyéves egyedeket kellene kiválogatni. Méghozzá úgy, hogy ne legyenek egymással rokoni kapcsolatban, és el is fogadják egymást. Ugyanis ez a madár párválasztó! Csak akkor várhatunk tőle eredményes költést, ha a kiválasztott egyedek párba állnak!

Ha sikerült a megfelelő párt összehoznunk, gondoskodnunk kell számára a megfelelő fészkelési alkalmatosságról, amely madarunk esetében egy 17x17 cm alapterületű, 20-25 cm magas faládikó, teljesen zárt, egyik oldalán körülbelül 15 cm magasságban 5 cm átmérőjű búvónyílással. Nem árt, ha kívülről a búvónyílás alá egy körülbelül 5-6 cm hosszú ülőrudat is helyezünk, továbbá jó, ha az odú teteje nyitható is! Fészekanyagnak egy marék fűrészpor vagy faforgács szolgál. Nem több! Ha több a fészekanyag, a madár belekeveri a tojásokat, hol az egyik, hol a másik hűl ki, aminek a vége az eredménytelen kelés!

Gömbölyded tojások

Ha az összeállt pár kondíciója is megfelelő - nem soványak, nem kövérek -, a tojó rövidesen bejár a fészekbe, sokszor a hím is. A fészekalj általában 5-6 gömbölyded, fehér tojásból áll, amelyeket a tojó kétnaponként tojik. Sokszor már az első tojás lerakása után elkezdi ülni azokat. Csak a tojó kotlik! A hím eteti a kotló tojót, majd a kikelt fiókákat is. A fiókák 18 nap után kelnek ki a tojásból, sok esetben két-két napos különbséggel, ahogy a tojó a tojásokat lerakta. A fiókanevelés eredményességét a kikelt fiatalok közti ily módon keletkezett fejlettségi különbség nem befolyásolja! Az erősebb fióka eteti a gyengébbet! Mindkét szülő szorgalmasan eteti a kicsiket. Feltétlenül adjunk ilyenkor az etető madárnak tojásos lágyeleséget!

Lágy- és mageleség is legyen!

A lágyeleséget naponta többször is adjuk - mindig frissen - a madarak elé, a fogyasztás mértékének megfelelően. Természetesen a mageleséget ilyenkor is ugyanúgy etetjük a szülőkkel, mint egyébként, ugyanis különösen a tollasodó fiatalokat egyre inkább maggal is etetik a szülők!

A fiókák mintegy 28 napos korukban hagyják el először a fészket. Erre az időre teljesen ki kell tollasodniuk, noha a farkuk még sokkal rövidebb a véglegesnél. Ilyenkor kell nagyon figyelni rájuk, mert az új fészekrakáshoz készülődő tojó gyakran agyonveri a már kirepült, de a fészekbe erőszakkal visszaigyekvő fiatalokat. Ha ilyet észlelünk, vagy az odút vegyük le, vagy a hímet és a fiókákat helyezzük máshová mindaddig, amíg a fiatalok nem tanulnak meg önállóan enni. Ez a kirepülést követő második hét végére elkövetkezik. Csak ekkor lehet a fiókákat véglegesen elválasztani! A különválasztást követően mintegy két hétig még adjunk mindennap lágyeleséget is.

Az adag csak ettől kezdve csökkenthető és térhetünk át a felnőtt madarak szokásos étrendjére. Ne erőltessük túl a madarakat a folyamatos keltetéssel! Három fészekalj sikeres felnevelése után célszerű az öregeket pihentetni. Ez történhet a fészek egyszerű eltávolításával vagy az öreg madarak közös röpdébe történő áthelyezésével egyaránt (ahol persze fészkelési lehetőség nincs).

Nimfapapagáj

Ausztráliai hazájában olyan közönséges ez a madár, mint nálunk a varjú. Mindenütt megtalálható a városi parkoktól az őserdőkig.

Története

Európába feltételezhetően a hullámospapagájjal egyidőben kerülhetett és könnyű tenyészthetősége miatt a madárkedvelők hamar felfedezték előnyeit.

Leírása

Nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka lényegesen hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a hullámospapagájjal szemben a szerencsés gazdi egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát anélkül, hogy komolyabb kiadásba kellene vernie magát, mert a jó szaporodóképességnek köszönhetően a madár ára is elég alacsony. És ha még beszámítom a fejtetőn ékeskedő bóbitát is, egészen olyan, mint egy igazi kakadu, amelynek közeli rokona!

Beszerzése

Könnyű szaporíthatósága miatt ma már a legtöbb állatkereskedésből beszerezhető. Vásárláskor figyelembe kell venni, hogy ez a madár akár 25-30 évig is elél.

Az állat helyének kialakítása

A nimfapapagáj tartása nem okozhat gondot, mert viszonylag kis kalitkában (25x50x50 cm) is jól megvan, ha naponta kis időre kiengedjük, hogy röpködhessen.

A nimfapapagáj nem érzékeny, nem kényes, de azért ne helyezzük a huzatba, ne tegyük ki a tűző napsütésbe! Hazai tapasztalatok szerint, ha ősszel fűtetlen helyiségben hagyjuk, még akkor is minden károsodás nélkül áttelel, ha a hőmérséklet a fagypont alá süllyed. De ilyen esetben naponta legalább kétszer langyos ivóvízről kell számára gondoskodni.

Etetés-itatás

Eleségként beéri a hullámospapagájoknak készített vörösköles-zab keverékkel, ha adunk mellette mindennap egy-egy evőkanálnyi napraforgómagot is. Ezenkívül szívesen fogyasztja a szokásos zöldeleségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, sárgarépa zöld levelét, reszelt nyers sárgarépát, almát, körtét stb. Időnként adhatunk neki reszelt főtt tojást is, de vigyázzunk, nehogy túletessük! Mármint, hogy csupa jó szándékból annyit adjunk ennie, hogy elhízzék, mert előfordulhat, hogy emiatt akár teljesen röpképtelenné is válik.

Sokan étvágytalannak, betegnek képzelik madarukat, mert keveset eszik. Egy ekkora testű madártól többet várna az ember.

Természetesen ez a madár is igényli a naponta friss ivóvizet, de fürdetőmedencét ne függesszünk fel neki. Még soha nem észleltem, hogy fürdött volna ilyenben, már csak azért sem, mert a kisebb madarak számára készített hazai forgalmazású alkalmatosságokba bele sem férne. Viszont különösen a nyári nagy melegek idején nagyon szívesen vette a madár a vízzel történő lepermetezést, gyenge zuhanyozást. Először nem tudta, mit is akarok tőle, de később már örömmel rázta magát a reá permetező vízben, majd a zuhanyozás után vidáman tollászkodott.

Gondozás

Ha kellően fiatal példányt sikerül beszereznünk, rövid "rábeszélés" után egészen kezessé, szelíddé válik. Tudomásom van több olyan példányról, amelyik naponta rendszeresen az "asszonya" vállán ülve végignézi a TV-műsort, és hogy valóban nézi is az eseményeket, az is bizonyítja, hogy bizonyos képek, hangok (főleg állatok, madarak) észlelése esetén hangosan reagál is az eseményekre.

Fel kell hívnom a figyelmet, hogy ez a madár is szívesen rág! Tehát legalább egy csonterősítő (csőrkoptató) befüggesztése feltétlenül szükséges. Még jobb, ha gyümölcsfaágat - nem permetezettet - lógatunk be neki, hogy kirágcsálhassa magát! Vigyázzunk, mert a szobanövényeket is előszeretettel megrágja! Ez pusztulásához is vezethet, ha mérgező szobanövényeket tartunk (Pl. Dieffenbachia, Datura).

A fiatal példányok könnyen idomíthatóak. Tucatnál több olyan példányt sikerült az elmúlt két esztendőben felnevelni, amelyek vonakodás nélkül jöttek a kezemre, megadóan tűrték, hogy a hátukat simogassam. Kifejezetten élvezték, ha a fejüket, tarkójukat vakargattam, ezt a jutalmazást jobban értékelték mindenkor, mint egy-egy jó falatot. Ezek a példányok szívesen üldögéltek a vállamon, miközben én ide-oda járkáltam, végeztem a munkámat, vagy éppen az írógép billentyűit ütöttem.
Ha néha repültek is egy-egy kört, visszatelepedtek a vállamra, fejemre, hagyták magukat megfogni, ha vissza akartam őket tenni a kalitkájukba. Nem csíptek, pedig ez a madár nagyon tud ám csípni!

Fel kell azonban hívnom a figyelmet, hogy a 12 madárból csak 4 szólalt meg! Ez egyértelműen mutatja azt is, hogy a tanulékonyság a madár egyéni képességén is múlik, ne gondoljuk, hogy minden madár meg fog tanulni beszélni! Sőt ha az egyik netán akár 20-25 szót is kimond, nem jelenti azt, hogy a másik is képes erre. Ne várjunk el a madártól számára lehetetlen produkciót.

Szaporítás

A hullámospapagájhoz hasonlóan szaporítható